Online cursus voor beginnende adult webmasters

Website optimalisatie

 

Als u een website heeft gebouwd wilt u uiteraard ook gevonden worden door potentiele klanten. Het is daarom belangrijk dat spiders van zoekmachines uw website goed kunnen indexeren. Een spider (of webcrawler) is een computerprogramma dat het wereldwijde web doorbladert om data te verzamelen voor de zoekmachine. U kunt met de spider communiceren door gebruik te maken van metatags. Dit is een veld in de broncode van uw webpagina dat informatie bevat die niet op uw website zichtbaar is, maar wel door de spider kan worden gelezen. Elders op deze website vindt u een metatag generator waarmee u eenvoudig een html metatag code kunt maken.


De eerste tags die u invult zijn de titel en omschrijving van uw website. Deze zijn niet alleen belangrijk voor de indexering van uw website, maar ook voor het verkrijgen van kliks. Google geeft in de zoekresultaten meerdere gegevens weer. Bovenaan staat de klikbare websitetitel, daaronder twee regels met de website-omschrijving en helemaal onderaan de klikbare websitelokatie. Op een pagina met zoekresultaten staan tien websites die het beste overeenkomen met de ingegeven zoektermen plus een aantal gesponsorde links (websites die via Google Adwords hebben betaald om op de ingegeven zoekwoorden te worden gevonden). De titel en omschrijving zijn het visitekaartje van uw website en moeten de potentiele bezoeker verleiden om juist op uw link te klikken.

Veel zoekmachines rangschikken gelijkwaardige links alfabetisch op titel in de zoekresultaten. U kunt daarom het beste een titel verzinnen die begint met de letter A, B of C. De titel moet echter wel logisch zijn want de zoekmachines zijn geprogrammeerd om vreemde titels aan te passen. Een titel als 'AAAA webcammeiden wachten op jou' zal daarom worden gerangschikt onder de letter W, terwijl de titel 'Aantrekkelijke webcammeiden wachten op jou' onder de letter A wordt geplaatst. Als u meer informatie in de titel wilt verwerken kunt u gebruik maken van een pipe-teken, een rechtopstaand streepje dat zorgt voor een visuele scheiding van informatie. Uw titel wordt dan bijvoorbeeld: 'Aantrekkelijke webcammeiden wachten op jou | Kom chatten!'.

Veel webmasters maken de fout om 'Homepage' of 'Welkom' als titel te kiezen. Dit vermindert de kans om gevonden te worden, omdat niemand deze woorden als zoekterm zal ingeven. Gebruik het veld voor titel of omschrijving ook niet om keywords (steekwoorden) in te vullen. Daar is een ander veld voor beschikbaar. Het opsommen van keywords in titel of omschrijving kan door de zoekmachine worden aangemerkt als spammen.

U kunt voor elke pagina van uw website een aparte titel en omschrijving maken, die de inhoud van de desbetreffende pagina benadrukt. Hiermee vergroot u de kans om gevonden te worden. Controleer altijd achteraf hoe de pagina in Google wordt weergegeven. Niets is irritanter dan een te lange titel of omschrijving, die in de zoekresultaten wordt afgebroken.

 

De volgende belangrijke tags die u invult zijn de keywords (steekwoorden). Dit zijn de woorden waarvan u verwacht dat potentiele bezoekers die zullen gebruiken als zoekwoord. Op Google Adwords kunt u zien hoe vaak een woord in de laatste maand in Nederland of internationaal is ingegeven als zoekwoord. De meestgebruikte zoekwoorden zijn echter niet per definitie de beste steekwoorden. Het woord 'webcams' wordt bijvoorbeeld heel vaak als zoekwoord ingegeven. Er zijn echter ook heel veel websites die dit woord als keyword hebben vermeld. Uw website zal daarom wel door de zoekmachine worden gevonden op dit zoekwoord, maar niet op de eerste honderd resultatenpagina's worden weergegeven. Bovendien zal dit zoekwoord ook worden ingegeven door engelstalige mensen. Google biedt aan gebruikers weliswaar de mogelijkheid om de zoekresultaten te beperken tot Nederland of de nederlandse taal, maar de standaard instelling is 'doorzoek het internet'. Als u alleen betaalopties heeft voor Nederlandse en Belgische bezoekers, is het daarom niet zinvol om internationale steekwoorden te gebruiken. Het keyword 'webcams' heeft uiteraard een funktie bij de indexering van uw website, maar zal u vrijwel geen bezoekers opleveren.

U kunt daarom beter een steekwoord gebruiken als 'webcamsletjes'. Op dat woord wordt veel minder vaak gezocht, maar de kans dat uw site daarbij een hoge notering behaalt is groot. De woorden 'cam', 'cams', 'webcam', 'webcams', 'camslet', 'camsletje', 'camsletjes', 'webcamslet' en 'webcamsletje' maken deel uit van het woord 'webcamsletjes', zodat de zoekmachines ook die woorden aan uw site zullen koppelen. Bovendien beperkt u de groep potentiele bezoekers hiermee automatisch tot mensen uit Nederland en Belgie. Het uiteindelijke resultaat zal daarom veel beter zijn. U kunt er ook voor kiezen om bewust een taalfout te maken door bijvoorbeeld het steekwoord 'webcems' (fonetisch) of 'webxams' (de x zit op een toetsenbord naast de c) in te geven. U zal versteld staan hoeveel hits u kunt genereren met fout gespelde steekwoorden.

In principe kunt u net zoveel steekwoorden vermelden als u wilt, maar de waarde die een zoekmachine aan een steekwoord koppelt neemt af naarmate er meer steekwoorden worden vermeld. Een aantal van acht tot twaalf steekwoorden is optimaal. Meer dan twintig steekwoorden is af te raden, tenzij uw site zo veelzijdig is dat het ingeven van meer steekwoorden noodzakelijk is voor een juiste indexering. Vermijd herhaling van woorden of woorddelen. Dit kan worden uitgelegd als spammen. Gebruik daarom niet 'webcamsletjes, webcammokkels, webcammeiden' maar liever 'webcamsletjes, mokkels, meiden'.

Sommige webmasters gebruiken 'hidden keywords'. Zij plaatsen een groot aantal steekwoorden op een pagina, waarbij de tekst dezelfde kleur heeft als de achtergrond. Hierdoor zijn de steekwoorden niet zichtbaar voor bezoekers, maar wel voor de spiders. Het is echter veel beter om die keywords te laten terugkeren in een tekst. Daarover later meer.

 

De overige tags zijn optioneel. U kunt aangeven wie de eigenaar van de website of de auteur van een artikel is.


Deze pagina is nog niet compleet.

Binnenkort volgt meer informatie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb